• Autohtona vina Subotičko-Horgoške vinske regije

Autohtona vina Subotičko-Horgoške vinske regije

Autohtona vina

Subotičko-horgoška vinska regija je deo prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića.

Iskustvom vinogradara i vinara uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta.U našoj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje.

Istorija proizvodnje vina
Tokom 300-godišnje istorije proizvodnje vina na peščarama oko Subotice i Palića, najbolji period u proizvodnji vina je bio od 1880ih do 1980ih godina. Danas smo ovde svedoci renesanse u proizvodnji vina kroz spoj tradicionalne i savremene tehnologije.

Autohtona vina
Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina. Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte vina, nove za ovaj vinski region, poput šardonea, rizlinga, kabernea, sovinjona i merloa. I stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail