• Narodni muzej Beograd

Narodni muzej Beograd

Narodni muzej Beograd

Ova najstarija muzejska ustanova osnovana je 1844. godine na inicijativu srpskog književnika Jovana Sterije Popovića. Osnivanje Narodnog muzeja se poklapa sa usponom građanske kulture i uspostavljanjem državnih institucija Kneževine Srbije.
Narodni muzej u Beogradu, muzej kompleksnog tipa, najznačajniji, najstariji i centralni muzej Srbije, danas, nakon sto šezdeset godina rasta i razvoja, u svom sastavu ima 34 arheološke, numizmatičke i istorijske zbirke. Zbirke muzeja čuvaju preko 400.000 arheoloških i istorijsko-umetničkih predmeta, najznačajnijih svedočanstava za poznavanje arheologije i istorije umetnosti, koja predstavljaju razvoj i civilizacijske promene na području današnje Srbije i najbližeg okruženja, kao i ključne umetničke pravce i stilove, vrhunske umetničke domete u nacionalnoj i evropskoj umetnosti od srednjovekovnog perioda do savremenog stvaralaštva.

Samo neki od jedinstvenih primeraka su skulpture Lepenskog vira (7. milenijum p.n.e), Vinčanske statue (6-5. milenijum p.n.e), Dupljanska kolica (16-13. vek p.n.e), zlatne maske iz Trebeništa (6. vek p.n.e), ostava iz Jabučja (1. vek n.e.), Beogradska kameja (4. vek), novac kralja Radoslava (13. vek), srednjovekovne ikone i freske, zdela iz Vraćevšnice (17. vek), slike Paje Jovanovića (19. vek) ili Save Šumanovića (20. vek).

Narodni muzej čuva i Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka, najvredniji spomenik srpske kulture, koji je i zvanično dobio epitet najlepšeg ćiriličnog rukopisa na svetu, a koji je zajedno sa arhivom Muzeja Nikole Tesle, kulturna baština na teritoriji Beograda, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO programa ’’Pamćenje sveta’’.

Adresa
Trg Republike 1 a
Kontakt
+381 11 33 06 048
www.narodnimuzej.rs

Radno vreme: utorkom, sredom i petkom 10-17č, četvrtkom i subotom 12-20č, nedeljom10-14č, ponedeljkom zatvoreno

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail