• Niška Banja

Niška Banja

Niška Banja

Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.

Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38°C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.

Niška Banja je bila poznata još u vreme starih Rimljana, koji u 2. veku, kaptiraju glavno vrelo i podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. U vreme vladavine cara Konstantina i njegovih naslednika, u carskom naselju Medijani postoji kupatilo u koje je doticala blagotvorna banjska voda. Godine 1521. Niška Banja je odmorište turskog cara Sulejmana i njegove vojske na putu prilikom osvajanja Beograda. U doba turske vladavine u banji postoje odvojena kupatila za muškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.

Lečenje se obavlja u Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“, koji raspolaže sa tri stacionara („Radon“, „Zelengora“ i „Terme“), savremenom opremom za neinvazivnu dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti i za operativno lečenje u domenu ortopedske hirurgije. Institut je i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

U Niškoj Banji se leče:

bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski, vanzglobni, degenerativni i metabolički reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, osteoporoza)
kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest, arterijska hipertenzija, srčane mane, bolesti perifernih krvnih sudova)
stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu
rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
posttraumatska stanja
stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona
zapljenski i funkcionalni sterilitet
bolesti respiratornih organa
Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara. U blizini Niške Banje je park-šuma Košutnjak, sa uređenim trim stazama.

Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. Takođe, u Niškoj Banji se održavaju atraktivna takmičenja u paraglajdingu, gde takmičari kreću sa obronaka Koritnika, a spuštaju se u Nišku Banju.

Niška Banja ima biblioteku, umetničku galeriju i Letnju pozornicu, koji u toku leta postaju mesta brojnih događaja objedinjenih u manifestaciji „Kulturno leto u Niškoj Banji“.

Gosti Niške Banje mogu da posete obližnje kulturno-istorijske spomenike: Medijanu, Ćele-kulu, Nišku tvrđavu iz 18. veka, Čegar, Memorijalni muzej-logor „Crveni krst“. Takođe mogu se organizovati izleti do Sićevačke klisure-atraktivnog kanjona reke Nišave sa retkom florom i faunom, Jelašničke klisure-specijalnog rezervata prirode, Bojaninih voda i Kameničkog visa, popularnih izletišta i ski-centara.Preuzeto:srbija.travel

Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“
Srpskih junaka 2, 18205 Niška Banja
tel. +381 (0)18 502-010, faks 4549-084
www.radonnb.co.rs

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail