• PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju
  • PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju
  • PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju

PetroSOLAR – Inteligentni mobilijar na solarnu energiju

PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na Solarnu energiju

Novosadska kompanija Petro-mont d.o.o. razvila je inteligentni i energetski nezavisan mobilijar (pametna autobuska stajališta, pametne klupe i toteme) koji se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela i opciono kinetičkih podnih ploča. Energija se skladišti u centralnoj bateriji, da bi se potom koristila za samoosvetljenje, punjenje mobilnih uređaja, obezbeđivanje WiFi signala, napajanje reklamnih monitora, rasvetu reklamnih panoa i mnogobrojne druge aplikacije.


Osnova PetroSOLAR proizvoda je totem koji sadrži solarni panel, pripadajuću instalaciju i dodatne elemente, sa osnovnom namenom da korisnicima obezbedi LED osvetljenje, besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono Wi-Fi signal, kao i pružanje reklamno-turističkih informacija o lokaciji gde se nalaze ili atrakcijama u blizini. PetroSOLAR klupe su nadogradnja totema mestima za sedenje, dok PetroSOLAR autobuska stajališta takođe za osnovu imaju PetroSOLAR totem, oko koga se konstrukcijski integrišu elementi koji sačinjavaju autobusko stajalište (bočni i zadnji elementi, kao i krov).
Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše mnogobrojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini. Mogu da se nađu u parkovima, skijalištima, šetalištima, plažama, otvorenim parking prostorima ili pak zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi.
Primenom solarne energije, javni troškovi električne energije se značajno smanjuju, a briga o zaštiti životne sredine primenom obnovljivih izvora energije umnogome unapređuje.
Kompletan razvoj PetroSOLAR proizvoda izveo je tim domaćih inženjera kompanije Petro-mont, na čelu sa autorom projekta Jošanov Lazarom. Proizvodnja je započela i ugovorene su prve isporuke u Srbiji, Crnoj Gori itd. Zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, otvorena je i mogućnost izvoza na tržište EU, a interesovanje postoji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Australiji.
INOVATIVNOST
PetroSOLAR je inteligentan i energetski nezavisan mobilijar koji se napaja isključivo zelenom energijom: solarnom i opciono kinetičkom (dobijenom od koraka pešaka koji prolaze), a predstavlja liniju od 3 proizvoda izvedena na jednoj zajedničkoj osnovi: pametan reklamni totem, pametna klupa i pametna autobuska stajališta.
Osnovu proizvodnog programa čini reklamni totem koji na vrhu poseduje solarnu ploču putem koje se dobija električna energija. Kroz njega je dalje provučena instalacija u bateriju, smeštenu na dnu, gde se skladišti energija koja se koristi za napajanje mobilnih uređaja, led rasvetu, napajanje Wi-Fi rutera, reklamni monitor… Daljom nadogradnjom mesta za sedenje dobija se klupa, a integracijom dodatnih elementata (bočni i zadnji elementi, krov) i PetroSOLAR autobuska stajališta.
Svi proizvodi u osnovnoj varijanti poseduju:
1. LED osvetljenje
2. Punjače za mobilne uređaje
3. Wi-Fi rutere za bežični internet
4. Držače za mobilne uređaje
5. Pozicije za reklame

Opciono integrišu (u zavisnosti od proizvoda, potrebe i želje investitora):
1. Interaktivan monitor
2. Reklamne displeje
3. Kamere za nadzor
4. LED displeje za praćenje autobuskog saobraćaja
5. City light reklamne panoe, koji mogu biti i roto reklame
PetroSOLAR proizvodi su samostalni, energetski nezavisni potpuno funkcionalni proizvodi koji zahvaljujući mnogobrojnim elementima, objedinjenim u jednu celinu, značajno podižu kvalitet života i imidž lokacije. Osnovna prednost svih proizvoda je brza i jednostavna montaža na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini, nakon čega su odmah spremni za korišćenje.
Postoji više modela PetroSOLAR pametnih klupa, kao i više modela pametnih autobuskih stajališta. Mobilijar se napaja isključivo solarnom energijom, nije potrebna nikakva žična instalacija zbog čega je pogodan za postavljanje na najraznovrsnijim lokcijama, uključujući i prigradska naselja, čime se povećava bezbednost putnika u vangradskom saobraćaju. Budući da je totem visine 2,4 m, može da se koristi i kao javna rasveta na plažama, šetalištima, keju, parking stajalištima na autoputevima… Uspostavljena je i saradnja sa engleskim proizvođačem podnih ploča, koje putem kinetičke energije od koraka pešaka koji prolaze prave energiju, a koje mogu da se integrišu u PetroSOLAR sistem, što je posebno interesantno za tržne centre i lokacije sa velikom frekvencijom pešaka.
U zavisnosti od želje i potrebe investitora i bočni i zadnji elementi autobuskih stajališta mogu da budu izvedeni od više različitih vrsta materijala ili kao reklamni panoi sa integrisanom rasvetom, roto sistemima za reklame, a u zavisnosti od mesta lokacije i broja putnika, s obzirom na modularni sistem, stajališta mogu da budu jednostavno uvećana ili smanjena, kako bi prihvatila odgovarajući broj putnika. Kao posebna nadogradnja, ova autobuska stajališta su u mogućnosti da budu umrežena u gradski BUS STOP sistem, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa i sl.
Iako slična rešenja postoje na tržištu, PetroSOLAR mobilijar u odnosu na njih predstavlja kompletan proizvod: osim toga što se napaja isključivo zelenom energijom, objedinjuje više stvari (punjenje telefona, Wi-Fi, led rasveta, oglašavanje) i ima raznovrsne mogućnosti i opseg primene, nabavka ovakvog mobilijara zbog svoje svestranosti može da se finansira iz različitih projekata i domaćih i inostranih fondova: za zaštitu i unapređenje životne sredine, razvoj turizma, unapređenje lokalnog razvoja, unapređenje energetske efikasnosti, povećanje bezbednosti i bezbednosti u saobraćaju…
DRUŠTVENA KORISNOST
Osnovna namena PetroSOLAR proizvoda je da korisnicima obezbedi besplatno punjenje mobilnih uređaja i bežični internet uz pružanje reklamno-turističkih informacija i poruka. Takođe, svaki proizvod poseduje sopstveno LED osvetljenje, što doprinosi povećanju bezbednosti lokacije i smanjenju vandalizma.
U kompaniji Petro-mont ističu tri ključne prednosti instaliranja PetroSOLAR proizvoda:
1. Povećanje bezbednosti u gradskim i vangradskim i neosvetljenim sredinama. To se posebno odnosi na bezbednost u saobraćaju, jer poseduju samoosvetljenje – što je u vangradskim sredinama naročito važno za decu putnike i stajališta van naseljenih mesta.
2. Unapređenje kvaliteta života, zadovoljenjem konstantne potrebe za internetom i dodatnom energijom za mobilne uređaje.
3. Povećana interakcija sa mobilijarom, budući da on doprinosi efikasnijem prenošenju reklamno-informativnih poruka.
Ostale BITNE prednosti PetroSOLAR proizvoda:
• Primena zelene energije iz obnovljivih izvora
• Nema negativan uticaj na životnu okolinu
• Ušteda klasičnih energenata primenom obnovljivih izvora energije
• Smanjenje troškova potrošnje javne električne energije
• Unapređenje imidža lokacije atraktivnim i visoko-funkcionalnim mobilijarom
FINANSIJSKI POTENCIJAL
Svaki PetroSOLAR proizvod je energetski nezavisan, što znači da mu nije potrebno nikakvo dodatno žično napajanje iz elektro-mreže, zahvaljujući čemu se veoma lako montiraju i primenjuju na bilo kojoj spoljašnjoj lokaciji, kao što su: gradski trgovi, ulice i parkovi, šetališta, izletišta, plaže, parkovi, parking prostori na autoputevima, a s obzirom na to da ne zagađuju okolinu i nemaju nikakav štetan uticaj na istu, čine prihvatljivo rešenje i za postavljanje u nacionalnim parkovima i zaštićenim prirodnim područjima. Nakon montaže ne zahtevaju dodatno održavanje i nemaju dodatnih troškova za napajanje električnom energijom.
Postoji više modela PetroSOLAR pametnih klupa, kao i više modela pametnih autobuskih stajališta, koji se mogu izraditi u skladu sa zahtevima i potrebama klijenata, a proizvodi su jednako dobro primenljivi kako na domaćem tako i na svim inostranim tržištima.
Proces proizvodnje se odvija u skladu sa sledećim ISO standardima:
1. ISO 9001 – Sistem menadžmenta kvalitetom
2. ISO 14001 – Sistem menadžmenta za zaštitu životne sredine
3. OHSAS 18001 – Sistem menadžmenta za zdravlje i bezbednost na radu
4. ISO 3834-2 – Standardizacija zavarivanja, koju vrše isključivo atestirani zavarivači
Proizvodnja je počela u 2016. godini i napravljeni su prvi modeli, a prvi totem narednih dana isporučiće Turističkoj organizaciji Loznice. Uspostavljena je i saradnja sa regionalnom turističkom organizacijom u Crnoj Gori, koja planira da kroz projekat za razvoj lokalnog turizma postavi 12 PetroSOLAR totema, dok je u sklopu regionalne saradnje Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom planirana nabavka još 6 totema (za svaku državu po 3). Pored toga u toku su finalni dogovori sa Turističkom organizacijom Paraćina za nabavku PetroSOLAR klupe, dok je Lajkovac zainteresovan za postavljanje 2 autobuska stajališta.
Sve izvesnija je i saradnja sa Gradom Beogradom, koji planira postavku pametnih klupa sa punjačima za mobilne, koji se pune solarnom energijom, na više lokacija u gradu.
Zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, čije se solarne ćelije i baterije ugrađuju u totem, a njima izvozi gotov poluproizvod, otvorena je i mogućnost izvoza na tržište EU. Zainteresovanost postoji i na stranim tržištima, pa je interesovanje za PetroSOLAR mobilijar stiglo i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Dubaija, kao i iz Australije. PetroSOLAR proizvodi su i finansijski i kvalitativno kompetitivni na globalnom tržištu.
Kompanija Petro-mont postoji već 30 godina, zapošljava 50 radnika i osim svoje osnovne delatnosti projektovanja i izvođenja termotehničkih instalacija, godinama se bavi projektovanjem i izvođenjem čeličnih konstrukcija i čelične bravarije. Već petu godinu zaredom proizvode i klasična autobuska stajališta za Suboticu, a 2016. godine su dobili posao proizvodnje i montaže 60 klasičnih autobuskih stajališta i za Grad Beograd.
PetroSOLAR mobilijar deo je nastojanja kompanije da unapredi svoje poslovanje, te dodatno učvrsti svoju poziciju na domaćem tržištu i pokrene izvoz svojih proizvoda.
Preuzeto sa: ekapija

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail