• Sinagoga
  • Sinagoga

Sinagoga

Novosadska sinagoga je jedna od četiri sinagoge koje postoje danas u Srbiji. Građena je u periodu od 1906. do 1909. godine.

Sinagogu je projektovao mađarski arhitekta Lipot Baumhorn.[1]. Ovo je peta sinagoga koja je izgrađena u istoriji Novog Sada. Podignuta je na mestu četvrte koja je građena 1826. godine. Ona pripada aškenaskom obredu i neološkog (neortodoksnog) je pravca.[1] Sa obe strane sinagoge podignute su zgrade. Jedna je bila jevrejska osnovna škola (danas srednja baletska škola) a druga je zgrada jevrejske opštine.

Sama zgrada sinagoge izgrađena je ukrštanjem različitih stilova i veoma podseća na segedinsku. Na ulazu u sinagogu stoji natpis: „Ki beti, bet tefila ikara l'kol haamim“ (Neka ova kuća bude dom molitava za sve narode)
Danas sinagoga nema svoju prvobitnu namenu već se u njoj održavaju koncerti klasične muzike i predstave.Nesumnjivo je da NOVOSADSKA SINAGOGA, prvenstveno zbog skladne lepote njene secesionističke arhitekture, spada među najvrednije objekte našeg grada. Sinagoga je veličanstvena građevina, u kojoj se danas okupljaju ljubitelji klasične muzike. Ona je jedna od dominantnih turističkih atrakcija Novog Sada, koja pleni svojom veličinom i lepotom.
Osetite muziku! Posetite Sinagogu!

Adresa: Jevrejska 9

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail

Ostavite komentar