• Velika terasa, Palić

Velika terasa, Palić

Velika terasa, Palić

Posred aleje koja vodi od Vodotornja ka jezeru, preprečila se Velika terasa. Ona svojom veličinom, razuđenim formama i koloritom, dominira prostorom. Izgrađena je 1911. godine, a svečano otvorena godinu dana kasnije. Kada je projektovana, radni naziv objekta je bio "kafana, restoran i plesna dvorana". Danas je ovo moderan kongresni centar, sa velikom salom na spratu. Do završetka restoranskog dela u prizemlju, terase se koriste za koncerte, bazare i druge manifestacije.

Glavnu fasadu velike terase koja je okrenuta ka Vodotornju, nad širokim lučnim prolazom krasi drvena rezbarena ograda, koja podseća na raširen paunov rep. S druge strane se nalaze dve velike otvorene terase, koje su ukrašene majstorki izvedenom drvenom ogradom, sa prorezima u obliku srca. Oba ova motiva su tipična za mađarsku varijantu secesije, čiji je ova građevina odličan primer.

Ono što je još zanimljivo za ovaj objekat, ali i ostale secesijske banjske objekte: Ženski štrand, Muzički paviljon i Vodotoranj, jeste da je svaka od ovih građevina drugačija, shodno nameni i lokaciji, ali su ipak jedinstvene zahvaljujući materijalu, konstrukciji i "palićkoj crvenoj" boji. Takođe, primenom lučnih prolaza, tremova i terasa, izgubila se stroga podela na spoljni i unutrašnji prostor i tako je postignuto zanimljivo prožimanje arhitekture i prostora - što je verovatno najveća vrednost Velike terase, ali i ostala tri palićka secesijska objekta.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail