• Gradska kuća, Subotica
  • Gradska kuća, Subotica

Gradska kuća, Subotica

Gradska kuća, Subotica

Gradska kuća, centar i simbol Subotice, sagrađena je u periodu između 1908. i 1912. godine. Visoka je 76 m i zauzima površinu od 5838 m2. Projektovali su je Komor i Jakab, poznati budimpeštanski arhitekti. Dekorativnost secesije ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklora, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. Ona se koristi za zasedanja Skupštine, koncerte, venčanja i važne skupove. Tu se nalazi šesnaest raskošnih vitraža treperavog kolorita čiji su autori Mikša Rot i slikar Šandor Nađ koji je autor bočnih vitraža koji se smatraju izuzetnim umetničkim delom.

Danas, kao i u prošlosti, u Gradskoj kući se nalaze Gradska uprava, Istorijski arhiv, butici i banke. Vidikovac na tornju Gradske kuće visok je 45 m i sa njega se pruža nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu.

Vreme posete: za individualne turiste: od ponedeljka do subote u 12h, grupe: po najavi (polazna tačka: Gradska suvenirnica).

Trg slobode 1, Subotica
+381 (0) 24 555 128
www.gradskimuzej.subotica.rs

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail