• Veliki park, Palić
  • Veliki park, Palić
  • Veliki park, Palić

Veliki park, Palić

Veliki park, Palić

Veliki park se prostire na oko 19 hektara i stvara jedinstvenu kombinaciju prirodnog okruženja i arhitektonskog nasleđa. U Velikom parku se nalaze Velika terasa, hoteli Park i Jezero, Letnja pozornica, teniski tereni i vile. Ispresecan je uređenim stazama, a glavna aleja parka se proteže od Vodotornja do jezera.

Park je projektovan 1840. godine, po ugledu na engleske vrtove. Tada su posađeni bagrem i kanadska topola, a danas se ovde nalazi čak 85 vrsta raznog rastinja. Pred obnovu Kupališta, 1911. park je rekonstruisan u baroknom stilu, što znači da su staze bile istih dimenzija, a žbunje šišano tako da ima okrugli ili kupasti oblik – što su odlike ovog stila. Park je uvek bio negovan, doterivan i proširivan.

U Velikom parku, levo od središnje aleje, stazom koja vodi dijagonalno do prvog niza kuća, stiže se do ruinirane Konen vile. Ona je jedina palićka vila izvedena kao secesijska građevina, a po projektu Ferenca Rajhla 1903. godine. Na bolje dane ove vile podsećaju razglednice, na kojima se vidi prvo privatno tenisko igralište. Ova vila je posle II svetskog rata konfiskovana i od onda su je koristili funkcioneri i umetnici bliski komunističkoj partiji. Subotičani ovu vilu zovu Titova vila, jer je 1963. Tito u njoj prvi i jedini put prenoćio.

Takođe u Velikom parku, ali desno od glavne aleje, nalazi se Palićki Teniski klub. Klub je osnovan davne 1878. godine, a to je bilo svega 3 godine pošto je ovaj sport dobio svoja pisana pravila.

Desno od glavnog šetališta, stazom uzdaha stiže se do skrovite Letnje pozornice. Ona ima oblik amfiteatra. Sagrađena je 1950. godine od netesanog kamena u borovoj šumi. Ovde su gostovali mnogi umetnici, a danas je poznata kao mesto gde se više od 20 godina odvija glavni program palićkog Festivala evropskog filma.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail