sombor

Sombor, grad bogate kulturne baštine, čuvar stare tradicije i negovatelj raskošne istorije u kojem su mnogi umetnici i poetičari našli svoj nadaleko poznat ravničarski mir u kome su stvarali svoja najistaknutija dela.

Sombor se prvi put spominje davne 1360. godine kao naselje Cobor Sent Mihalj. Godine 1749. carica Marija Terezija mu dodeljuje status slobodnog kraljevskog grada što je bilo u to vreme svojevrstan prestiž. Sedište Bačke postaje 1786. god., a kasnije sjedinjavanjem i centar Bačko-Bodroške županije. Danas je centar Zapadno bačkog okruga. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 47.623 stanovnika. Posebnost grada Sombora leži u činjenici da ga pored 15 sela, okružuje i 16 salašarskih naselja. Od glavnog grada Republike Srbije, Beograda, udaljen je 180 km.

Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine te sa pravom nosi epitet najzelenijeg grada Evrope. Ne treba zaboraviti ni stari fijaker koji i danas bledo luta ulicama grada održavajući tradiciju prošlog vremena.

Turističku atraktivnost Sombora upotpunjuje razvoj ruralnog turizma u okolnim naseljima ali i lovno-ribolovni turizam u mističnoj atmosferi polja trava, močvara i starih šuma „Gornjeg Podunavlja“ išaranih dunavskim rukavcima i krivudavim kanalima.

Ne treba zaboraviti ni gastronomski aspekat jer se uz vino, riblje i raznovrsne gurmanske specijalitete kao i muziku tamburica iskonski upoznaje mentalitet i gostoprimstvo žitelja ovog područja.

Za sve ljubitelje sportskog turizma na raspolaganju je biciklistička ruta Eurovelo 6. Ova „rečna ruta“ omogućava upoznavanje velikog dela evropske civilizacije, a šarene krošnje, uspavani puteljci, livadsko cveće i miran tok Dunava dovešće vas pravo u Sombor.

Grad Sombor
Gradska uprava
Služba za turizam
Trg Cara Uroša 1, 25000 Sombor
tel: +381 25/468-104

Turistička organizacija Sombor
Adresa:
Trg cara Lazara 1
25000 Sombor
Srbija
Telefon / Fax:
+381 (0)25 434 350
E-mail:info@visitsombor.org
www.visitsombor.org

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail