• Ženski štrand, Palić
  • Ženski štrand, Palić

Ženski štrand, Palić

Ženski štrand, Palić

Kada je Ženski štrand pre više od 100 godina podignut važili su drugačiji društveni standardi. Žene su tada, kada bi se kupale, morale da se kriju od upitnih pogleda prolaznika i zbog toga ova građevina ima ovakav, jedinstven, oblik i ime.

Postojeće, žensko kupatilo ili Ženski štrand je 1909. godine podignuto u novom ruhu, kao jedno od secesijskih banjskih objekata Komara i Jakaba. Muško kupatilo, koje se nalazilo uz mol malo istočnije od Ženskog je 1921. zbog dotrajalosti srušeno i premešteno na istočnu obalu jezera. Vremenom je Ženski štrand osavremenjen uvođenjem struje, vode, kanalizacije. Sedamdetih godina prošlog veka, kada je jezero isušeno, Ženski štrand je rastavljen, zamenjeni su drveni nosači betonskim i ponovo je sastavljen. Vremenom je i ta konstrukcija dotrajala pa je 2013. godine Ženski štrand ponovo kompletno rekonstruisan i tada je zastakljena terasa.

Ženski štrand je podignut kao sojenica nad jezerom i predstavlja još jedan lep primer mađarske secesije. Sastavljen je iz više arhitektonskih celina u jednu razigranu kompoziciju a oblikovan je prema transilvanijskim formama drvenih crkava i kaštela ali i načinu na koji su bili ukrašavani - upotrebom jarkih boja i cvetnih motiva. Ovako neobičan arhitektonski oblik građevine omogućila je njena namena, a ona je bila isključivo odmor, rekreacija i zabava tokom letnjih meseci.

U objektu se nalazi kafe-bar koji je otvoren svaki dan, preko cele godine.

http://www.palic.rs/sr-Latn/content/2120

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail