• Mataruška Banja

Mataruška Banja

Mataruška Banja

Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planinaStolovi i Čemerno. Smeštena je u parku površine 15 hektara, na nadmorskoj visini od 215 m. Mataruška Banja je udaljena 180 km od Beograda i 8 km od Kraljeva. Do banje se može doći magistralnim putem Beograd – Kraljevo, autoputem E-75 Beograd-Niš, a zatim preko Kragujevca i železnicom (Beograd – Kraljevo – Skoplje).

Mataruška Banja ima umereno-kontinentalnu klimu. Izvorimineralne vode, temperature 42-51°C, sadrže dosta sumpora (25mg/l). Lečenje se obavlja u Prirodnom lečilištu „Mataruška i Bogutovačka Banja“ i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Agens“.

U Mataruškoj Banji se leče:

  • reumatska oboljenja (zapaljenski reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja kičmenog stuba i vezivnog tkiva, vanzglobni reumatizam)
  • ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet)
  • posttraumatska stanja i sve njihove posledice (povrede i prelomi kostiju i zglobova, hipertrofija mišića)
  • neurološka oboljenja, odnosno oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema (pareze i plegije ekstremiteta, multiple skleroza, lezije, interverebralnih diskusa i stanja posle operativnih zahvata)
  • oboljenja perifernih krvnih sudova (Birgerova bolest, ateromatoze, artirioskleroze, varikoziteti)

Mataruška Banja pruža uslove za pripreme sportista (pošto raspolaže sa fudbalskim terenom, terenima za male sportove i bazenom), za rekreaciju radnika, kongresni turizam i đačke ekskurzije.

Planine Stolovi, Čemerno i Troglav su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, a reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.

U okolini Mataruške Banje se nalazi više značajnih kulturno-istorijskih spomenika: manastiri Žiča i Studenica i srednjevekovni grad Maglić.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Agens“

36201 Mataruška Banja
tel. +381 (0)36 411-022
www.agensmb.rs
Prirodno lečilište i odmaralište „Mataruška i Bogutovačka Banja“
Žička bb, 36210 Mataruška Banja
tel. +381 (0)36 411-115
www.mbbanje.com
FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail