• Palićko jezero
  • Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero se svrstava u tipična panonska, plitka, stepska jezera. Jezero ima oblik latiničnog slova “L”, prostire se na oko 460 ha, obala je duga 17 km, a prosečna dubina je oko 2 m.

Postoji više legendi o nastanku jezera ali se najčešće pominju one koje kažu da je jezero ostatak Panonskog mora, ili da je ono nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado.

Istina je da je jezero nastalo još u pradavna vremena. Voda jezera je najvećim delom potekla od kiša koje su se slivale i ispunjavale udolinu nastalu radom vetra. Voda je sa okolnog terena spirala natrijum hlorid i tako je jezero postalo slano.

Sredinom XVIII veka je otkriveno da hladna ili zagrejana jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Već 1845. godine je podignuto prvo Kupatilo a gosti su mogli da odsednu u gostionici Donja Trščara, koja je danas poznata kao restoran Mala gostiona. Međutim, vremenom se salinitet smanjivao, a gosti su mogli da dolaze na lečenje sve do kasnih 60-ih godina XX veka.

Nakon toga, usled stalnog opadanja nivoa vode i vrućina, uz veliko zagađenje otpadnim vodama došlo je do nekontrolisanog cvetanja algi i nestanka kiseonika u vodi. Zbog toga je praktično uginuo skoro sav živi svet u jezeru. Jezero je sanirano tako što je 1971. potpuno isušeno i iz njega je povađen sav mulj. Izgrađen je prečistač za otpadnu vodu i 1976. godine jezero je ponovo napunjeno vodom.

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%BA%D0%BE_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmail